1% PODATKUO PROGRAMIEKONTAKTLOGOWANIE / REJESTRACJAPRZYSTĄP DO PROGRAMUDODAJ ZASÓB
     
Bąk
dla kogo?
Poczuj klimat
dla kogo?
Opinia rodzica jest ważna
 
BAZA EDUKACYJNA
PRZEDSZKOLE KLASY I-III KLASY IV-VI GIMNAZJUM PONADGIMNAZJALNE
 
MATERIAŁ EDUKACYJNY OŚRODKI POZASZKOLNE BAZA WIEDZY / WIE
 

Żuraw

Baza Wiedzy / WIE, Autor: Ilustracje: Jakub Józefczuk, Tekst: Aleksandra Wasińska , Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy"
 0/5
 
Żuraw (Grus grus)


Żuraw (Grus grus)


Opis: długie nogi i szyja, dziób stosunkowo krótki, sylwetka smukła. Krótki ogon ukryty pod wydłużonymi wewnętrznymi lotkami II rzędu, które tworzą charakterystyczną ozdobę. Samica i samiec mają jednakowe upierzenie. Długość ciała około 115 cm, rozpiętość skrzydeł do 230 cm. Ptaki dorosłe są szaro-czarne, z białą smugą po obu stronach szyi oraz czerwonym ciemieniem. W szacie młodocianej upierzenie brunatno-brązowe.

 

Występowanie: zamieszkują duże, zakrzewione bagienne łąki, śródleśne jeziora i bagna, torfowiska oraz rzadkie lasy olchowe i wierzbowe na terenach bagiennych. W Dolinie Baryczy najbardziej spektakularne stada obserwuje się jesienią, poza okresem lęgowym. Ptaki gromadzą się na noclegowiskach lub żerują w ciągu dnia na polach; stada mogą liczyć do 1000 osobników.


Tryb życia: pokarm stanowią głównie zielone części roślin, żołędzie, nasiona i jagody; w okresie lęgowym owady, ślimaki; na terenach rolniczych zboże, ziemniaki, polne chwasty. W locie szyja wyprostowana z nogami wystającymi daleko za koniec ogona. Skrzydła długie i szerokie, na końcu silnie ,,palczaste”. Lot często w kluczu, w kształcie litery ,,V”.


Rozmnażanie: sezon lęgowy od marca do czerwca. Wiosną żurawie wykonują ceremoniał tokowy, który obejmuje specjalny taniec z podskokami, kroczenie z wyprężoną szyją, przysiady oraz głośne okrzyki. Partnerzy tworzą trwałe pary; samica składa 2 jaja, które wysiaduje na zmianę z samcem przez 28-31 dni. Pisklęta są rudawe i opuszczają gniazdo 24 godziny po wykluciu się ostatniego pisklęcia. Oboje rodzice opiekują się pisklętami przez 70 dni.

 

Gniazdo: duże, na ziemi, w niedostępnym miejscu. Podstawa utworzona z grubej warstwy zbutwiałej roślinności oraz nielicznych gałęzi. Całość tworzy płaski, kolisty kopiec z traw, turzyc, pałki i trzciny, nieco wzniesiony nad powierzchnią wody.

SŁOWA KLUCZOWE
MATERIAŁY MULTIMEDIALNE
PODKATEGORIE
Przyroda
  2. Zwierzęta

OPINIE I KOMENTARZE  

Unia Europejska, Europejski Fundusz Rybacki. Zadania realizowane przez Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy", współfinansowany przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniają inwestycję w zrównoważone rybołówstwo w ramach środka 4.2. Wsparcie na rzecz współpracy międzyregionalnej i międzynarodowej w ramach Programu Operacyjnego "Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013".

CMS, internetART
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję
zamknij