BAZA EDUKACYJNA

Przedszkole

Klasy I-III

Klasy IV-VIII

Ponadpodstawowe

Dorośli

Rodzinny Park Przygód Górecznik w Antoninie
AKTUALNE OFERTY OŚRODKA
  • dla kogo? 
    443
    Miejsce realizacji zajęć: w sali, w terenie 
    Zostań prawdziwą poznańską “Pyrą” i przygotuj własnego gzika! Warsztaty kulinarne poprzedza lekcja edukacyjna, podczas której dzieci z przewodnikiem podążą ścieżką edukacyjną “Dawna Wieś”, aby poznać zwyczaje i maszyny rolnicze, jakich używali nasi przodkowie. Same warsztaty to proces przygotowania tradycyjnej "Pyry z gzikiem" - wielkopolskiej potrawy, którą przyrządza się z parowanych ziemniaków oraz białego sera, śmietany i przypraw. I. Oferta wykorzystuje następujące potencjały lokalne: - kulturalny (tradycje i obrzędy); - historyczny (fakty i przekazy historyczne, dawne zwyczaje w kuchni); II. Oferta dotyka problematyki przeciwdziałania skutkom klimatu w dziedzinach: - świadome zakupy (zwracamy uwagę na kupowanie produktów od lokalnych dostawców - ziemniaki, ser wiejski). - Krótki Łańcuch Dostaw (dostawa bezpośrednio od lokalnego dostawcy znaczna redukcja emisji CO2). III. Oferta jest dostępna dla osób z niepełnosprawnościami intelektualnymi oraz ruchowymi.
    sezonowe: wrzesień-grudzień,
  • dla kogo? 
    853
    Miejsce realizacji zajęć: w sali, w terenie 
    Zapraszamy na warsztaty kulinarne oraz praktyczne szkolenia pod okiem specjalistów z branży gastronomicznej. Podczas warsztatów poznasz: • najnowsze trendy w przyrządzaniu dań z ryb (wykorzystujemy certyfikowane znakiem Dolina Baryczy Poleca ryby - karpia i sandacza); • praktyczne porady podczas samodzielnego marynowania oraz pieczenia ryb; • poszerzanie kompetencji oraz wiedzy w zakresie gotowania oraz pieczenia; Przykładowy program warsztatów: I - warsztaty kulinarne „Sposób na idealną rybę” połączone z konsumpcją tego, co udało się podczas warsztatów przygotować (ok. 120 minut); II - spacer po terenie kompleksu Górecznik (ok. 30 minut); III - szkolenie z etykiety przy stole (ok. 30 minut); 18:00 - kawa + ciasto; WSKAZANIE DO GRANTÓW: I. Oferta wykorzystuje następujące potencjały lokalne: - kulturalny (tradycje kulinarne regionu Doliny Baryczy); - historyczny (kulinarne fakty i przekazy historyczne, dawne zwyczaje w kuchni);
    sezonowe: inne: Dostępność w wyznaczone dni: wtorek, środa
  • dla kogo? 
    2938
    Miejsce realizacji zajęć: w sali, w terenie 
    Podczas warsztatów dzieci zamienią się w prawdziwego piekarza z Doliny Baryczy! Przygotują swój własny chlebek z ciasta z certyfikatem Dolina Baryczy Poleca pochodzącego z Piekarni GS Przygodzice, a następnie wyrobioną i wypieczoną bułeczkę zabiorą do domu. Ciasto trafia na zajęcia w ramach Krótkiego Łańcucha Dostaw od naszego Partnera - Piekarni GS Przygodzice - tego także dowiedzą się uczestnicy zajęć. WSKAZANIE DO GRANTÓW EDUKACYJNYCH: I. Oferta wykorzystuje następujące potencjały lokalne: - kulturalny (tradycje i obrzędy); - historyczny (fakty i przekazy historyczne, dawne zwyczaje w kuchni); II. Oferta dotyka problematyki przeciwdziałania skutkom klimatu w dziedzinach: - gospodarka odpadami (segregacja odpadów: używanie papierowych zamiast plastikowych talerzyków) - świadome zakupy (zwracamy uwagę na kupowanie produktów od lokalnych dostawców: mąki z lokalnych młynów, chleba od certyfikowanego dostawcy - Piekarni GS w Przygodzicach) - Krótki Łańcuch Dostaw (dostawa bezpoś
    sezonowe: marzec-październik,

1-3 |

» Zgłoś uwagi
CMS, internetART
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję
zamknij